Muut sairanhoitajan palvelut

Saraanhoitajan palvelut

 

  •  verenpaineen mittaus
  •  verensokerin mittaus
  •  happisaturaation mittaus
  •  kolesteroli mittaus
  •  haavan hoidot
  •  rokotteiden ja pistosten antaminen kun asiakkaalla on omat lääkkeet

 

Muut sairaanhoitajan palvelut

Sairaanhoitaja on hoitotyön asiantuntija, jonka tehtävänä on terveyden edistäminen ja ylläpitäminen sekä sairauksien ehkäiseminen ja hoitaminen. Klinikallamme sairaanhoitajamme tarjoaa vastaanotollaan yksilöllistä terveysneuvontaa, tukea ja ohjausta. Sairaanhoitajan palveluvalikoimaan sisältyy useita hoitotoimenpiteitä sekä mittauksia.

Verenpaineen mittaus

Sairaanhoitaja suorittaa verenpaineen mittauksen 2–3 kertaa luotettavan tuloksen saamiseksi ja kirjaa tulokset ylös asiakkaalle mukaan annettavaan verenpainekorttiin. Asiakkaan on hyvä tulla klinikallemme jo 5–10 minuuttia ennen vastaanottoa, jotta verenpaine ehtii tasaantua ennen mittausta. Verenpaine kohoaa, kun ihminen jännittää, liikkuu tai ponnistelee. Tilapäinen verenpaineen vaihtelu on normaalia. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydänlihasta ja verisuonia. Kohonnut verenpaine on yksi valtimotautien suurimmista vaaratekijöistä. Kohonnut verenpaine ei luotettavasti näy eikä tunnu, joten sen saa selville vain mittaamalla.

Verensokerin mittaus

Sormenpääverinäytteestä tehtävä määritys, jonka tuloksen saat heti mukaasi.
Verensokerin mittaus kertoo verensokeriarvon mittaushetkellä. Mittaukseen kannattaa tulla aamulla paaston jälkeen (paastoaminen yön yli eli 8–10 tuntia syömättä ja juomatta), jolloin tulos on luotettavin. Mittaus on tärkeää diabeteksen eli sokeritaudin hoitotasapainon seurannassa ja seulonnassa. Tyypin 2 diabeteksen oireet ovat usein salakavalia ja tauti voi jäädä pitkäksi aikaa huomaamatta ilman verensokerin mittausta.

Kolesterolin mittaus

Sormenpään verinäytteestä tehtävä määritys, jonka tulokset saat heti mukaasi. Mittaus vaatii 8–12 tunnin paaston (syömättä, juomatta, tupakoimatta) ennen näytteenottoa. Mittaukseen kannattaa siten tulla aamulla mieluiten ajanvarauksella.Mittaus sisältää veren kokonaiskolesterolin, hyvän (HDL) ja huonon (LDL) kolesterolin sekä triglyseridiarvojen erittelyn. Tulosten perusteella annetaan ohjaus ruokavalioon ja jatkohoitoon. Korkea kolesterolipitoisuus on yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Sen vuoksi riski sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen suurenee. Pitämällä huolta rasva-arvoistasi voit vaikuttaa sydänterveyteesi. Jokaisen olisi hyvä tietää oma kolesteroliarvonsa ja kiinnittää huomiota ruokavalioon ja terveellisiin elämäntapoihin.

Happisaturaation mittaus

Happisaturaatiomittaus tehdään sormen päästä siihen tarkoitetulla laitteella. Veren happikylläisyyttä mitataan happisaturaatiomittarilla keuhkoiltaan terveiltä ihmisiltä. Normaalitulos yli 96 %, lievä happivajaus 89-95 %, keskivaikea happivajaus 88-81 %, vaarallinen happivajaus alle 80 %. Happisaturaation mittaus sopii kaikille kauhkojensa toiminnasta kiinnostuneille, esim. pitkäaikaisen flunssan tai pitkittyneen covid-19 sairauden jälkeen.

Kehonkoostumusmittaus

Kehonkoostumus-
mittaus

Mittaa painon, painoindeksin (BMI), kehon rasvaprosentin, luusto-lihasprosentin ja sisäelinten rasvamäärän. Mittausta ei tule tehdä heti voimakkaan liikunnan, kylvyn tai saunan jälkeen, alkoholin, suuren vesimäärän juomisen tai aterian jälkeen (noin 2 tuntiin). Asiakas saa mukaansa omat tuloksensa ja viitearvot. Kehonkoostumusmittaus sopii kaikille oman kehonsa arvoista kiinnostuneille sekä ylipainoisille, laihduttajille ja painonhallinnasta kiinnostuneille.

Ompeleiden poisto (tikkien poisto)

Ompeleiden poisto tehdään lääkärin ohjeiden mukaan yleensä noin 5-14 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Tähän vaikuttaa haavan sijaintipaikka ja käytetty ompelutekniikka. Sairaanhoitaja arvioi haavan kunnon, poistaa ompeleet ja antaa suulliset jatkohoito-ohjeet.

Haavan hoito

Sairaanhoitajan vastaanotolla voidaan hoitaa monenlaisia haavoja. Haavat voivat olla pitkäaikaisia tai tuoreita ihorikkohaavoja, palovammoja tai esimerkiksi leikkauksen jälkeisiä haavoja. Kun sinulla on hoitoa vaativa haava, varaa aika sairaanhoitajalle. Vastaanottokäynnin pituus riippuu täysin haavasta; nopeimmillaan siitä selviää 20 minuutissa, mutta useimmiten toimenpiteeseen kuluu aikaa 20–40 minuuttia. Osa haavoista tarvitsee parantuakseen useamman hoitokerran.

Rokotuksien ja injektioiden pistäminen

Palvelu sisältää asiakkaan ostaman, lihakseen tai ihonalaiseen kudokseen annettavan injektiomuotoisen lääkkeen pistämisen. Yhdellä vastaanottokäynnillä voidaan tarvittaessa pistää useampi rokote. Rokotusta varten asiakkaalla tulee olla pistettävälle rokotteelle/lääkkeelle voimassa oleva resepti. Reseptin voi pyytää esimerkiksi terveyskeskuksesta.