Luomen poisto

Luomien ja syylien poisto medikaalisella plasmapenillä

Klinikallamme esteettisiä luomenpoistoja tehdään medikaalisella plasmapenlaitteella. Poistamme vain hyvälaatuisia rasvaluomia, koholuomia, varsiluomia sekä syyliä, jotka terveydenhuollon ammattilainen on tarkastanut. Plasmasalaman vaikutuksesta luomi häviää ja pinnalle muodostuu rupi, joka irtoaa muutaman päivän sisällä.

Plasmapen muuntaa sähköenergia sähköstaattiseksi energiaksi. Plasmasalama muodostuu ilmassa olevan typen ja hapen ionisoitumisen seurauksena. Plasmasalamaa kontrolloidaan painamalla Plasmapen-laitteen käsikappaleessa olevaa nappia. Energia lähetetään kynän kärjelle impulssin avulla ja se purkautuu plasmasalamana iholle sekunnin miljoonaosassa.

Toimenpiteessä ei ole verenvuotoa ja poistettavan luomen kohdalle jää käytännössä rupi, joka irtoaa itsekseen muutamien päivien kuluessa. Paraneminen on nopeaa ja haavanhoito yksinkertaista. Plasmapen-laitteella kudoksen poistaminen onnistuu niin pinnallisesti, että arpea ei muodostu ja lopputulos on hyvin huomaamaton. 

Jos olet epävarma, onko luomesi poistettavissa, varaa maksuton konsultaatio sairaanhoitajaltamme. Klinikallamme luomien ja syylien poistot suorittaa medikaalisella plasmapen-laitteella kokenut sairaanhoitaja.

Rasvaluomi

Rasvaluomi on hyvin yleinen ihon pintaosien kasvain. Rasvaluomet ovat hyvänlaatuisia, eikä niillä ole taipumusta muuttua pahanlaatuisiksi. Rasvaluomi on ihonvärinen, ruskea tai hyvin tumma, yleensä karhea matala kohouma ihossa. Se kasvaa hiljalleen paksuutta ja laajenee. Muutoksen koko vaihtelee muutamasta millimetristä useihin senttimetreihin. Kun rasvaluomi paksuuntuu, se murentuu helposti. Pitkään kasvaneet rasvaluomet tummuvat ja saattavat olla lopulta kirjavia tai pikimustia. Rasvaluomia on kasvoissa, päänahassa, korvalehdissä ja etenkin vartalolla yläselässä ja ylärinnassa.

Koholuomi

Kasvojen sidekudoskasvain on ihonvärinen pieni kasvain, joka on tavallisesti nenässä. Se näyttää tavalliselta koholuomelta (ihonsisäinen luomi). Koholuomet ovat tavallisesti hyvälaatuisia, ja usein niistä saattaa kasvaa myös karvaa.

Varsiluomi

Pehmeitä fibroomia on kahdenlaisia, säiemäisiä ja pussimaisia. Ne ovat ihon värisiä tai rusehtavia, ulkonevia kasvaimia yleisimmin kaulalla ja kainaloiden reunoilla. Pehmeitä fibroomia on lähes joka toisella aikuisella. Aikuistyypin diabetes, ylipaino ja korkea kolesteroli edistävät niiden kehittymistä. Pehmeän fibrooman voi poistaa esteettisistä syistä tai jos se ärtyy esimerkiksi hankauskohdassa.

VARO-muistisääntö auttaa ihosyöpien etsinnässä

Melanooman ja tyvisolusyövän kaltaisten ihosyöpien tunnusteluun on maallikolle yksinkertainen muistisääntö: VARO

V niin kuin väri, joka kattaa värimuutosten lisäksi muutokset ihon tasaisuudessa

A niin kuin alue, eli erityishuomion kiinnittäminen sellaisiin uusiin luomiin, joiden halkaisija on yli 6 mm

R niin kuin reunat, sillä epäsäännölliset luomen reunat ovat huolestuttava merkki

O niin kuin osat, eli hälytyskellojen pitää soida, jos luomessa on useita eri osia epäsäännöllisesti

Melanooman yhteydessä täytyy huomioida erityisesti uudet, nopeasti kasvavat luomet tai vanhassa luomessa tapahtuva muutos, kutina tai verenvuoto. Oireita voivat toki aiheuttaa myös hyvälaatuiset muutokset, mutta ei tarkistuttamisesta ikinä mitään harmia ole. Jos luomesi herättävät huolta, varaa aika terveydenhuollon ammattilaiselta luomien tarkistukseen.